Przygotowanie jest bajecznie proste, pod warunkiem, że ma się blender. Wrzucam wszystko to wysokiego naczynia i miksujemy. Przelewamy do szklanki i można pić. Dla chętnych - można dorzucić łyżeczkę otrębów.
Blaszak
Niestety nie znam dokładnie całego przepisu (chyba jest tajemnicą), ale widziałam jak się go mniej więcej robi.
- ziemniaki
- cebule
- ząbki czosnku
- jajka
- troszkę mąki
- pieprz, sól
- olej
Jest pyszny (ja oczywiście jadłam ten w wersji wegetariańskiej)! Sugeruję, by jeść go ze śmietanką i pestkami dyni. Jego zaletą jest na pewno to, że nie jest tłusty (prawie w ogóle), a smakuje jak placki ziemniaczane (nawet lepiej). No i jest megasycący!
Czekoladowe ciasto
- 1 kostka masła
- 10 łyżek wody
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- masło i bułka tarta - do przygotowania blachy
- wiórki kokosowe
Studzimy i dodajemy żółtka. Mieszamy. Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijamy białka i łączymy delikatnie z ciastem.
Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.
Jak ciasto wystygnie, smarujemy je wcześniej odlaną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wielkie MNIAM!
Ogórkowa
- starte kwaszone ogórki
- ziemniaki
- marchewki
- pietruszki
- seler
- por
- pieprz, sól
- liście laurowe
- ziele angielskie
- odrobina oleju
- śmietana
Naleśnik z soczewicą
składniki na farsz:
- paczka zielonej soczewicy (ja zawsze kupuję Sante)
- 4 średnie cebule
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 szklanki mąki
- trochę więcej niż 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
Warto namoczyć na noc soczewicę. Na drugi dzień zalewamy ją czystą wodą, pamiętając, że woda ma ją lekko zakrywać (nawet nie musi dokładnie) i gotujemy do miękkości. To naprawdę zajmuje chwilkę, jeśli była namoczona. Jeśli nie, czasami trzeba gotować i pół godziny.
Na patelni smażymy pokrojoną byle jak cebulę - na złoto.
Soczewicę odsączamy lekko z wody, dodajemy usmażoną cebulę, sól i pieprz (na oko ;-) i blendujemy na jednolitą masę. Voila! Gotowe! :D Oczywiście nie zużyje się całego farszu na tą ilość naleśników, którą otrzymamy z podanej ilości składników. Dlatego połowę farszu można zamrozić w plastikowym pojemniku na żywność (oczywiście zamkniętym). Sam farsz świetnie smakuje także na kanapkach, np. zamiast pasztetu.
przgotowanie naleśników:
Podane wcześniej składniki mieszamy ze sobą (najwygodniej mikserem). Olej dolewamy do ciasta - jeśli ma się patelnię teflonową, wystarczy pierwszego naleśnika usmażyć na kilku kroplach oleju. Potem już nie trzeba w ogóle używać oleju. Efekt? Naleśniki są miękkie, ale lekko chrupiące i nie są tłuste!
Na koniec oczywiście smarujemy każdy naleśnik grubą warstwą farszu i zwijamy w rulonik. Gotowe naleśniki fantastycznie smakują z czerwonym barszczem - może to być wspaniała potrawa na wigilijny stół.
Babeczki dyniowe
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli i cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg ugotowanej do miękkości i zblendowanej dyni
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łuskane pestki dyni
- no i foremki na babeczki
Kolorowy makaron ze szpinakiem
- makaron kokardki (prezent prosto z Włoch od moich kochanych przyjaciółeczek)
- liście szpinaku podsmażone na oliwie z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku
- pokruszony plaster fety light
- łyżka kukurydzy z puszki
- garść pestek dyni
- i świeże listki bazylii
Ciasto jogurtowo-cytrynowe ze śliwkami
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 kubeczki mąki (jako miarkę wzięłam właśnie kubeczek po jogurcie)
- 1 kubeczek cukru
- 1 kubeczek oleju
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kubeczka mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże śliwki
- 1/2 cytryny - a z niej starta skórka i wyciśnięty sok
Zapiekanki z serami i bazylią
- 2 kromki chleba
- 4 cienkie plasterki fety light
- 2 plastry żółtego sera
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 plasterki cebuli
- keczup
Na chlebie układa się kolejno fetę, cebulę, bazylię i żółty ser. Tak przygotowane kanapki zapieka się w piekarniku w temp. 180 stopni, do momentu, aż na żółtym serze zaczną robić się bąbelki. Najlepiej serwować z keczupem. ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz