Przepisy

 Orzeźwiający koktajl truskawkowy 


  • 20 truskawek mrożonych (można kupić w sklepie)
  • 15 listków świeżej mięty
  • szklanka mleka 2%
Przygotowanie jest bajecznie proste, pod warunkiem, że ma się blender. Wrzucam wszystko to wysokiego naczynia i miksujemy. Przelewamy do szklanki i można pić. Dla chętnych - można dorzucić łyżeczkę otrębów.

 Blaszak 

Niestety nie znam dokładnie całego przepisu (chyba jest tajemnicą), ale widziałam jak się go mniej więcej robi.
  • ziemniaki
  • cebule
  • ząbki czosnku
  • jajka
  • troszkę mąki
  • pieprz, sól
  • olej
A przygotowanie? Ciasto na blaszaka robi się tak, jak na placki ziemniaczane. Ale nie smaży się go, tylko wykłada na posmarowaną olejem blachę z piekarnika. No i zapieka się to w 200 stopniach przez chyba godzinę. Ważne - do startych ziemniaków nie dodajemy surowej cebuli, a podsmażoną na patelni na złoto.

Jest pyszny (ja oczywiście jadłam ten w wersji wegetariańskiej)! Sugeruję, by jeść go ze śmietanką i pestkami dyni. Jego zaletą jest na pewno to, że nie jest tłusty (prawie w ogóle), a smakuje jak placki ziemniaczane (nawet lepiej). No i jest megasycący!

 Czekoladowe ciasto 
  • 1 kostka masła
  • 10 łyżek wody
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • masło i bułka tarta - do przygotowania blachy
  • wiórki kokosowe
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę podgrzewamy w garnku mieszając, tak aby powstała jednolita masa. Odlewamy 1/5 szklanki powstałej czekolady.

Studzimy i dodajemy żółtka. Mieszamy. Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijamy białka i łączymy delikatnie z ciastem.


Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.


Jak ciasto wystygnie, smarujemy je wcześniej odlaną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wielkie MNIAM!


 Ogórkowa 
  • starte kwaszone ogórki
  • ziemniaki
  • marchewki
  • pietruszki
  • seler
  • por
  • pieprz, sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • odrobina oleju
  • śmietana
Włoszczyznę kroimy w kostkę, dodajemy ogórki, zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Podajemy ze śmietaną. Proste, smaczne i sycące!

 Naleśnik z soczewicą 

składniki na farsz:
  • paczka zielonej soczewicy (ja zawsze kupuję Sante)
  • 4 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • trochę więcej niż 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
przygotowanie farszu:

Warto namoczyć na noc soczewicę. Na drugi dzień zalewamy ją czystą wodą, pamiętając, że woda ma ją lekko zakrywać (nawet nie musi dokładnie) i gotujemy do miękkości. To naprawdę zajmuje chwilkę, jeśli była namoczona. Jeśli nie, czasami trzeba gotować i pół godziny.

Na patelni smażymy pokrojoną byle jak cebulę - na złoto.

Soczewicę odsączamy lekko z wody, dodajemy usmażoną cebulę, sól i pieprz (na oko ;-) i blendujemy na jednolitą masę. Voila! Gotowe! :D Oczywiście nie zużyje się całego farszu na tą ilość naleśników, którą otrzymamy z podanej ilości składników. Dlatego połowę farszu można zamrozić w plastikowym pojemniku na żywność (oczywiście zamkniętym). Sam farsz świetnie smakuje także na kanapkach, np. zamiast pasztetu.

przgotowanie naleśników:

Podane wcześniej składniki mieszamy ze sobą (najwygodniej mikserem). Olej dolewamy do ciasta - jeśli ma się patelnię teflonową, wystarczy pierwszego naleśnika usmażyć na kilku kroplach oleju. Potem już nie trzeba w ogóle używać oleju. Efekt? Naleśniki są miękkie, ale lekko chrupiące i nie są tłuste!

Na koniec oczywiście smarujemy każdy naleśnik grubą warstwą farszu i zwijamy w rulonik. Gotowe naleśniki fantastycznie smakują z czerwonym barszczem - może to być wspaniała potrawa na wigilijny stół.

 Babeczki dyniowe 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli i cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kg ugotowanej do miękkości i zblendowanej dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łuskane pestki dyni
  • no i foremki na babeczki
Dynię rozgotowujemy i blendujemy. Mieszamy ze sobą suche składniki. A następnie mieszamy ze sobą mleko, olej i jajka. Mleczno-olejowo-jajkową mieszankę wlewamy do suchych składników, dodajemy dynię (ja dodałam ciepłą, nic złego się nie dzieje) i mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Potem oczywiście przekładamy je do foremek, posypujemy pestkami dyni i pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 25 minut. Gotowe. Są naprawdę smaczne!

 Kolorowy makaron ze szpinakiem 
  • makaron kokardki (prezent prosto z Włoch od moich kochanych przyjaciółeczek)
  • liście szpinaku podsmażone na oliwie z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku
  • pokruszony plaster fety light
  • łyżka kukurydzy z puszki
  • garść pestek dyni
  • i świeże listki bazylii
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wyciskamy do niej ząbek czosnku. Wrzucamy liście szpinaku i chwilę podsmażamy. Dodajemy kukurydzę. Ugotowany makaron mieszamy z tak przygotowanym szpinakiem, ale dodajemy jeszcze do niego pokruszoną fetę, pestki dyni i porwane świeże listki bazylii. :D

 Ciasto jogurtowo-cytrynowe ze śliwkami 
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 kubeczki mąki (jako miarkę wzięłam właśnie kubeczek po jogurcie)
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kubeczka mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże śliwki
  • 1/2 cytryny - a z niej starta skórka i wyciśnięty sok
Jak się robi to ciasto? Miesza się mikserem wszystkie podane składniki, prócz śliwek. Wylewa się do blachy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na górze układa się wypestkowane i pokrojone w szóstki śliwki. Tak przygotowane ciasto wstawia się do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20-30 minut. Ma być rumiane. To chyba jedno z łatwiejszych do wykonania ciast, a jest bardzo smaczne, lekko wilgotne, słodko-kwaśne.

 Zapiekanki z serami i bazylią 
  • 2 kromki chleba
  • 4 cienkie plasterki fety light
  • 2 plastry żółtego sera
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 plasterki cebuli
  • keczup
Na chlebie układa się kolejno fetę, cebulę, bazylię i żółty ser. Tak przygotowane kanapki zapieka się w piekarniku w temp. 180 stopni, do momentu, aż na żółtym serze zaczną robić się bąbelki. Najlepiej serwować z keczupem. ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz