A dziś na śniadanie już tradycyjnie kanapki. W moim subiektywnym rankingu spośród wszystkich produktów Sante, które do tej pory jadłam, najlepszy jest paprykarz warzywny.
Na obiad przygotowałam zupę pomidorową z dodatkami.
Zupa pomidorowa z serem
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1/2 pora
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 pęczek świeżego koperku
- 10 łyżek łuskanego słonecznika
- 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 6 zieli angielskich
- 3 łyżki wegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- starty żółty ser
Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, wegetę, olej. Gotować przez 15 minut. Dodać pomidory i przecier, a także pestki słonecznika. Gotować 10 minut. Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do zupy. Koperek posiekać i wsypać do zupy. Zamieszać. Zupkę podawać z tartym żółtym serem. Pychotka!
A do zupki przygotowałam kapustę w cieście francuskim.
Francuskie zawijaski
- 4 pieczarki
- 1 szklanka kiszonek kapusty
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielony
- 1 gotowe cisto francuskie, np. z Biedronki
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, dodać olej i pieprz. Dusić 8 minut. Dodać kapustę, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 równych części (zacząć od przepołowienia wzdłuż i następnie podzielenia na cztery każdej połówki). Na każdą część nałożyć na środek gotową kapustę z pieczarkami (mniej więcej 1 łyżka) i zawijać najpierw w rulonik, a potem dociskać boki. W sumie trzeba tak zawinąć, żeby kapusta nie mogła wydostać się na zewnątrz. ;-) Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 20 min.
Pierwsze informacje od pani dietetyczki...
Myślę, że po weekendzie, w poniedziałek lub wtorek będę miała już rozpisaną swoją dietę. Ale się cieszę. Pani dietetyczka z sekretydiety.pl napisała mi ciekawą informację:
"Wyłączając z diety tak dużą grupę produktów, jak mięso i ryby, trzeba bardzo dbać o uzupełnianie dostarczanych przez nią składników. Mięso jest głównym źródłem białka, żelaza, cynku, ryby - niezbędnych kwasów tłuszczowych. Gdy ich nie jemy konieczne jest zwiększenie spożycia produktów mlecznych, kasz różnego rodzaju, orzechów".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz